You are currently viewing NAGRADA DESETOGODIŠNJEM RADU

NAGRADA DESETOGODIŠNJEM RADU

Zbirka pripovijedaka STRAŠNI SUD nastajala je desetak godina. Za to vrijeme pisao sam, a zatim brusio svaku riječ, svaku rečenicu. Zahvalan sam žiriju što je prepoznao taj moj trud i te damare mog bića koji su se strpljivo pretakali na papir.
Ovo je u jednom intervjuu rekao Ranko Pavlović kada je žiri Udruženja književnika Republike Srpske, u sastavu: prof. dr Sanja Macura (predsjednik), prof. dr Saša Knežević i dr Zlatan Jurić, saopštio da je „Strašni sud” proglašen najboljom knjigom članova Udruženja u 2021. godini.
Čitalac će u ovoj knjizi prepoznati dvije motivsko-tematske cjeline koje se međusobno prožimaju. U prvoj su uglavom pripovijetke u kojima se govori o piscu i njegovom djelu, neka vrsta dijaloga između autora i djela koje stvara, ogrnuta tananim plaštom fantastike, utemeljene u lokalni folklor. U drugoj cjelini pisac je naprosto, kao neki davni moreplovac koji otkriva nove, dotad nepoznate krajeve, u lađi sjećanja plovio morem svoga djetinjstva. Neobični ljudi, oneobičeni svakodnevni događaji, zapamćene, pokatkad lelujave slike, koje od zaborava čuvaju jedno vrijeme i lična i društvena zbivanja u njemu – sve to čini potku ovih pripovijedaka.
Uostalom, evo šta su u obrazloženju odluke o nagradi napisali članovi žirija:
RANKU PAVLOVIĆU GODIŠNJA NAGRADA UKRS ZA NAJBOLJU KNJIGU U 2021. GODINI
GODIŠNJA NAGRADA UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA REPUBLIKE SRPSKE ZA NAJBOLJU KNJIGU U 2021. GODINI
ODLUKA ŽIRIJA
Žiri, koji je radio u sastavu: prof. dr Sanja Macura, predsjednik, prof. dr Saša Knežević i dr Zlatko Jurić, članovi, donio je Odluku da Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za najbolju knjigu u 2021. godini pripadne Ranku Pavloviću za zbirku pripovijedaka „Strašni sud“.
Sanja Macura je istakla da zbirka pripovijedaka „Strašni sud“ Ranka Pavlovića „pokazuje vrhunski domet poetike ovoga pisca koji svoja najbolja ostvarenja dostiže upravo u ovoj književnoj podvrsti“. Ona smatra da ovom svojom knjigom Pavlović „pokazuje nepogrešivu sposobnost da čitaoca privuče i zadrži dobrom pričom u kojoj nerijetko arhetipske slike natkriljuju svoje izvorno značenje i prodiru duboko u tkivo savremenih međuljudskih odnosa u kojima je samo priča ta koja nema svoj rok trajanja“. Navodi da je, „stapajući konkretno i univerzalno, pojedinačno i opšte, u isti mozaik koji kroz čitalačko putešestvije predočenim pričama prerasta u kaleidoskop, Pavlović napisao knjigu koja se u ovogodišnjem Konkursu svojom umjetničkom vrijednošću izdigla iznad svih ostalih kandidovanih naslova“. Istovremeno, Sanja Macura smatra da se „među prispjelim pjesničkim zbirkama, bogatstvom pjesničkog jezika, te načinom nadogradnje tradicije i forme srpske poezije, izdvojila zbirka pjesama „Nesan“ Željke Avrić.
Saša Knežević ističe da prispjeće dvadeset naslova objavljenih u 2021. godini na ovaj Konkurs govori da određeni broj članova nije posalo svoje knjige na uvid, „što svakako nije dobar podatak“. Navodi da je žiri od prispjelih knjiga načinio dva presjeka u kojima su se izdvojili naslovi koji su svojim estetskim kvalitetima zaslužili posebnu pažnju članova žirija. NJegovo je mišljenje da knjiga „Strašni sud“ Ranka Pavlovića zaslužuje Godišnju nagradu UKRS „kao majstorski zgotovljena zbirka kraćih pripovijedaka“, te da Pavlović „ovom zbirkom još jednom pokazuje da njegova poetika vrhuni u ovom žanru koji zahtijeva jedrinu misli neopterećenu lapidarnošću nametnute forme“. Stoga je Saša Knežević glasao da Godišnja nagrada Udruženja književnika pripadne Ranku Pavloviću čiju knjigu „Strašni sud“ smatra „najcjelovitijom i umjetnički najupečatljivijom od svih knjiga koje su konkurisale za ovu značajnu nagradu“.
U svom mišljenju Zlatko Jurić je naveo da je Pavlovićeva knjiga „Strašni sud“ stilski, jezički i književno-umjetnički najcjelovitija i sadrži izuzetne priče koje se naslanjaju na poetiku Petra Kočića i Đure Damjanovića. Za zbirku pjesama „Orfejev žal“, Jurić smatra da je to najznačajnija knjiga Radmila V. Radovanovića ističući da je ovaj autor, naslanjajući se na poeziju i stil Branka Miljkovića, napisao veoma slikovite, nadahnute i semantički slojevite pjesme. „Radovanovićeve najuspjelije pjesme su one u kojima je, u velikoj mjeri (ali ne u potpunosti!) uspio da napravi otklon od podražavanja grčkog mita“, naveo je Zlatko Jurić u svom obrazloženju.
Banja Luka –Pale, marta 2022.