You are currently viewing U Banjaluci promovisana Izabrana djela Ranka Pavlovića BOGAT KNJIŽEVNI OPUS

U Banjaluci promovisana Izabrana djela Ranka Pavlovića BOGAT KNJIŽEVNI OPUS

U prepunoj Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci u četvrtak, 30. marta, promovisana su Izabrana djela Ranka Pavlovića čime je ujedno obilježena i 60- godišnjica književnog stvaralaštva ovog pisca koji iza sebe ima vrlo bogat opus namijenjen odraslim čitaocima i djeci.
Izabrana djela, kako je posjetioce informisala pjesnikinja iz Sremske Mitrovice Željka Avrić, podijeljena su u dva kompleta. Izbor pjesama, kratkih priča, pripovijedaka, romana, eseja i ogleda za odrasle svrstan je u osam knjiga, dok su pjesme, priče, bajke i romani za djecu ispunili šest tomova. Posebno je istakla svježinu njegovih soneta i originalnost kratkih priča koje uspješno korenspondiraju sa dometima tog žanra u svjetskim okvirima.
Prof. dr Sanja Macura, ističući raznovrsnost žanrova u Pavlovićevom stvaralaštvu, koje karakteriše posebna vrsta topline i dobrote, rekla je da bi se cjelokupan studijski program teorije književnosti mogao protumačiti kroz njegovo djelo, dok je književnik Ranko Risojević posebnu pažnju posvetio njegovoj neprekinutoj poetskoj niti koja se jednako uočava i u njegovoj poeziji i prozi, u dramskim
tekstovima, pa i u esejima.
Zahvaljujući izdavačima i urednicima Zoranu Kolundžiji i Nenadu Novakoviću što su ovim izdanjem cjelovito predstavili njegovo literarno stvaralaštvo i za to dobili najprestižniju nagradu „Moštanica“ na Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci za izdavački poduhvat, Ranko Pavlović je naglasio da je vrlo zadovoljan izborom i likovno-grafičkom opremom knjiga.
Pavlovićeve stihove na promociji emotivno intoniranim notama protkala je violistkinja Natalija Todorović.